CHIAFRÖN

Ekologiska Chiafrön bra för hjärnan, motverkar högt kolesterol
Hämmar inflammationer och förebygger hjärt-kärlsjukdomar, är bra för både hjärnan och ditt näringsupptag i mage och tarmar.

Chiafrön innehåller bor som stärker ditt skelett och Alfa-linolensyra som är en livsnödvändig fettsyra som sedan kan omvandlas i kroppen efter behov till Omega 3. 

Brist på Omega 3 fettsyrorna EPA, DHA i hjärnan kan leda till inlärningssvårigheter
En för hög halt av omega 6 som de flesta får i sig genom den mat vi äter i förhållande till Omega 3 kan orsaka, allergier, astma och inflammationer.

Ekologiska Chiafrön, bra både för hjärnan, mage och tarm. Omega 3, aminosyror, kostfibrer, mineraler.
Vid 20 års ålder år ditt näringsupptag i magen ca 20% och sjunker därefter konstant år efter år och har nått ner till endast ca 4% vid 65 års ålder. Så ju äldre man blir desto viktigare är det att äta näringsriktig mat och inte bara tomma kalorier
 

Chiafrön tillsammans med D-vitamin underlättar upptagningen av kalcium och stärker ditt skelett
5 gånger fler dör årligen till en följd av benbrott i hemmet än i trafikolyckor, statistiken visar också att 20% av de som är 65+ avlider inom 12 månader på grund av sviter efter ett benbrott.

Därför är det viktigt att försöka bibehålla ett starkt skelett och det gör man bäst genom daglig motion och då helst genom att springa och äta en bra kost.

En rågad tesked Chia Eco ger dig hela dagsbehovet av Alfa-linolensyra och Omega 3.

Det har visat sig i flertal studier att Alfa-Linolensyra som finns naturligt i Chiapulver Eco kan öka cellmembranens genomsläpplighet och motverka inflammationer i tarm och mage vilket också förebygger en rad ålderssjukdomar och ökar näringsupptaget.

Chiafrön, Världens mest funktionella och potenta råvara.
Under århundraden konsumerades Chia av indianerna i Nordamerika för att orka med flera timmars vandringar. Nu använder många amerikanska löpare Chia som kosttillskott för att orka mer och förbättra sin kapacitet. Chia innehåller alla essentiella, livsviktiga aminosyror, vilket gör det till ett komplett proteintillskott. Chia är dessutom en av världens bästa omega 3 källor och har visat sig ha en aptit och kolesterolsänkande verkan. Se Runners World april 2012.


 

Fleromättade fettsyror är oumbärliga för att kroppens körtlar ska fungera normalt, särskilt binjurarna och sköldkörteln.
Fleromättade fettsyror är essentiella oljor som behövs för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Dessutom förser de huden med näring och behövs för att slemhinnor, membran och nerver skall fungera normalt. Tillsammans med vitamin D möjliggörs upptagandet av kalcium, fosfor och omvandlandet av karoten till vitamin A. Fleromättade fettsyror kopplas ihop med ett väl fungerande fortplantningssystem. Chia innehåller långa triglycerid-kedjor i rätt proportioner för att minska kolesterolbeläggningar på kärlväggarna. Fleromättade fettsyror är också viktiga för syresättningen av kroppens organ eftersom de underlättar transporten av syre genom blodet till alla celler, vävnader och organ. De bildar dessutom tillsammans med protein och kolesterol de levande membran som håller ihop kroppens celler.

Omega 3 och långkedjiga fettsyror
En ny studie visar att de som inte äter Omega 3 kapslar och lite eller ingen fisk, har en betydligt bättre omvandlingen av Alfa-linolensyra i kroppen till långkedjiga fettsyror och det gäller särskilt då för kvinnor. Vilket bevisar att om du inte får i dig Omega 3 fettsyror från fiskriket, så har kroppen den fantastiska förmågan att omvandla Alfa-linolensyra även till långkedjiga fettsyror.
Källa: American Journal of Clinical Nutrition November 2010, Volym 92, nummer 5, Sidor 1040-1051, DOI: 10.3945/ajcn.2010.29457
Studien välkomnades av Loren Ward, chef för forskning för Glanbia Nutritionals. "Detta är en mycket intressant studie som ökar vår förståelse för de förutsättningar som krävs för att omvandla viktig fettsyra, ALA, till EPA och DHA, sade Ward.

Chiafrön underlättar upptagningen av kalcium och stärker ditt skelett
Chia innehåller mineralen bor som underlättar upptagningen av kalcium i kroppen. Chia tas lätt upp i kroppen och mineraler och näringsämnen kommer därför snabbt ut till kroppens celler.
Chiafrön med Omega 3 innehåller 35% kostfibrer och 20% högkvalitativt protein,
rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium och dessutom 18 aminosyror.  Se artikel från tidningen i Form
 

Magnus Nylander, Sveriges ledande näringsforskare säger i nr 10 av tidskriften Hälsa att han själv tar ett brett spektrum av olika antioxidanter i höga doser och är numera aldrig förkyld trots att han stressar mycket och sover för lite på grund av sitt jobb. I tidigare nyhetsbrev har vi rekommenderat samma sak, det är bättre att lägga pengar på näringsriktiga produkter som stärker immunförsvaret än att börja dagen med tomma kalorier som påverkar ditt reningssystem och innebär att underhudsfett lagras i kroppen i stället för att förbrännas i levern. Se https://www.hyra.nu/nyhetsbrev/brev.htm
 

En ekologisk fiberkälla med 1000 årig tradition. Våra leverantörer är bönder i Sydamerika, utvalda efter efter en strikt kvalitetskontroll och produkten framställs i en ekologisk fabrik där varje sändning kontrolleras noggrant av våra Svenska experter på plats. Redan efter ett par veckor kommer du förmodligen att märka skillnad, full effekt uppnår du efter 6 månader, det är den den tid det tar att byta och bygga upp nya celler i din kropp.
  
Chia – egenskaper och fördelar
Om man blandar en matsked Chia i ett glas med vatten och låter det stå 30 minuter så bildas en fast gele. Denna gel-bildning beror på de lösliga kostfibrer som finns i Chia. Samma gelbildning sker i magen när man äter Chia och innebär att en barriär bildas mellan kolhydrater och de matsmältande enzymer som bryter ner dessa till socker.
Förutom de självklara fördelarna för diabetiker, innebär denna långsammare nedbrytning av kolhydrater till socker ökad uthållighet. Kolhydrater är kroppens bränsle och en stabilare metabolism innebär att sockernivån i blodet är jämnare och sträcker sig över en längre tidsperiod. 

Vattenbindande egenskaper
Chia binder upp till 12 gånger sin egen vikt av vatten, vilket underlättar matsmältningen och förbättrar vätskebalansen

Chia har mellan 1.5 och 2 gånger mer protein än andra sädesslag. Som proteinkälla, absorberas Chia lätt, vilket leder till att näringsämnena snabbt når och absorberas av kroppens celler. Detta är särskilt effektivt vid snabb tillväxt, t ex hos barn och ungdomar, cellbildning hos gravida och ammande kvinnor, samt även vid uppbyggnad av muskelceller hos idrottare och motionärer.

Fleromättade fettsyror är oumbärliga för att kroppens körtlar ska fungera normalt, särskilt binjurarna och sköldkörteln. Dessutom förser de huden med näring och behövs för att slemhinnor, membran och nerver skall fungera normalt. Tillsammans med vitamin D möjliggörs upptagandet av kalcium, fosfor och omvandlandet av karoten till vitamin A. Fleromättade fettsyror kopplas ihop med ett väl fungerande fortplantningssystem. 
Chia innehåller långa triglycerid-kedjor i rätt proportioner för att minska kolesterolbeläggningar på kärlväggarna.
Alfa-linolensyra omvandlas i kroppen till de längre fleromättade fettsyrorna DHA och EPA. Denna omvandling tar lite längre tid,  men studier tyder på att kroppen kan omvandla större andel ALA till DHA och EPA vid behov och långsiktigt bygga upp en depå i kroppen. 
Den dagliga rekommenderade dosen av Omega-3 är 440 mg och täcks av 4 g chia-mjöl.
Med en minsta fetthalt av 20%, av vilket 60% består av alfa-linolensyra, bidrar chia-mjöl med 12 g Omega-3 per 100 g mjöl. 
Chia innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser, vilka inte heller behövs p g a den höga halten av naturliga antioxidanter. 
De viktigaste anti-oxidanterna är klorogensyra, kaffeinsyra, myricetin, quercetin, och kaempferol.
Chia är dessutom rikt på vitamin B, kalcium, fosfor, potassium, zink, koppar, magnesium, 18 aminosyror och innehåller ämnet bor som fungerar som en katalysator för upptagandet av kalcium. Chia-mjöl gluten-fritt.  Se jämförelsetabell.

Så här använder du Chia
En rågad tesked per dag, gärna före mat. Enklast är att hälla 1 dl vatten i ett glas och röra ned en rågad tesked chia och dricka, skölj ner med ett extra glas vatten. Det går också bra att strö över flingor, sallad, pasta eller andra maträtter.
Chia är en lämplig energidryck före frukosten.
Detta glas ger en mättnadskänsla som räcker fram till lunch. Under århundraden konsumerades chia av indianerna i södra och västra Mexiko som energitillskott. Kostforskare världen över är förbluffade över Chiafröet som höll liv i Aztekindianerna på långa vandringar för hundratals år sedan och sedan vart bortglömt. Chia innehåller inga konserveringsmedel eller tillsatser.

Tillsatsen av chia i den dagliga kosten medför en rad hälsosamma effekter. 
Det är ett tusenårigt livsmedel med unika egenskaper p g a dess näringssammansättning, stabilitet, funktionella egenskaper och tillskott av kostfibrer, antioxidanter, Omega3 fettsyror och en rad proteiner.
Chia ger positiva egenskaper som minskat sötsug som man kan se efter några veckor och full effekt av ett dagligt Chia intag brukar man uppnå efter 6 månaders användning.  
Många undrar om man kan kombinera olika kosttillskott?
Likaväl som det är bra att äta en allsidig kost så är det också bra att kombinera olika kosttillskott som innehåller olika näringsämnen, det kan ge en synergieffekt som förstärker ditt immunförsvar och kroppens självläkande förmåga. Chia och Nypon är rena naturprodukter som inte ska blandas ihop med kemiskt framställda tabletter och kapslar som saknar effekt enl. ny forkning.

Långsammare spjälkning av kolhydrater
När man äter produkter med Chia bildas en gel i magen som fungerar som barriär mellan kolhydraterna och de enzym som bryter ner dem. Den långsammare spjälkningen av kolhydraterna ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker. Att kolhydraterna bryts ner långsammare innebär också att den energigivande effekten räcker längre vilket resulterar i ökad uthållighet.
Kunder med olika tarmbesvär, tarmfickor har också upplevt positiva effekter efter några månaders dagligt intag.
5 gr chia-pulver Eco med Omega 3 motsvarar:
OMEGA 3: som 16 gr Lax
KALCIUM: som 65 gr Mjölk
FIBRER: som 11 gr Allbran
JÄRN: som 20 g Spenat
POTASSIUM: som 20 g Banan
VEGETABILISKT PROTEIN: som 30 g Bönor  

Extra proteinrika Chiafrön med omega 3, naturliga antioxidanter, vitamin B, kalcium, fosfor, zink och kostfibrer.
Våra leverantörer är bönder i Argentina, utvalda efter efter en strikt kvalitetskontroll och produkten framställs i en ekologisk fabrik där varje sändning kontrolleras noggrant av vår Svenska expert på plats.

Chia är släkt med mynta som är känt för att inte angripas av skadeinsekter och behöver därför ej besprutas, bönderna använder inget konstgödsel och byter jordar väldigt ofta, bevattning sker med absolut rent vatten från glaciärerna.

Nya Referenser, Chiapulver med Omega 3 sänker kolesterolvärdet
Hej! Jag undrar om du vet om Chiapulvret har blodtryckssänkande effekt?? Vi har provat en påse o mitt blodtryck som varit för högt i närmare 18 år (ca 180/90)har blivit mycket bättre!! Vill ej äta vanliga mediciner, men har provat olika rekommenderade naturpreparat. Det har hjälpt lite grann. Men Chia är det som absolut gett mest effekt. Lever mkt hälsosamt sen årtionden. Mvh, Monica Anklew

Chia är det bästa jag har provat. Tog bort mitt sötsug på ngn vecka och man känner sig mätt länge.  Toppen! Eva, Katrineholm
Jag har haft höga kolesterolvärden under många år och provat allt, går regelbundet på läkarkontroll och min läkare var väldigt förvånad att kolesterolvärden hade gått ner så kraftigt sedan senast och den enda förändring jag har gjort är ett dagligt intag av Chia orginal sedan i januari. Birgitta, Åland 
Mitt farliga kolestorolvärde har gått ner kraftigt på kort tid med hjälp av Chia pulver orginal, min läkare undrade om jag har lagt om kosten, men den enda förändringen är ett dagligt intag av Chia sedan i mitten på mars. Barbro H Alfta

https://www.bravara.se/